Alopecia Areata: Plotselinge Haaruitval. Help Wat Nu?

Alopecia Areata is plotselinge haaruitval waardoor er enkele of meerdere ronde kale plekken ontstaan op het hoofd. Wat het is en waarom je haar uitvalt lees je in onze blog. Een ding is zeker, het is:

Echt heel erg vervelend!

Wat is alopecia areata?

Het is plotseling haaruitval dat waarbij er een of meerdere cirkelvormige kale plekken ontstaan op het hoofd. 

Oorzaken van alopecia areata zijn niet altijd bekend. Er is geen duidelijke verklaring waarom het haar uitvalt. 

Er is daarom ook geen behandeling voor om het direct te stoppen. Wel kun je het eea doen om mogelijk te helpen stimuleren dat de haren op die kale plekken weer gaan groeien.

Ik schrijf hierover omdat ik dit zelf ook heb meegemaakt. Toen pas kwam ik erachter dat er niet heel veel over bekend is, terwijl het toch vaak voorkomt. Vandaar dat ik graag ook mijn ervaringen wil delen over alopecia areata. 

Wat merk je zelf bij alopecia areata?

Er zijn wel typische kenmerken zoals:

  1. Rode of ovale kale plekken, die elkaar soms overlappen
  2. Uitroepteken haartjes
  3. Dunner worden van de haardos waardoor je de hoofdhuid kunt zien

Iedereen verliest haren en een bepaald aantal is normaal. Ik verlies altijd al best veel haren, dus er was mij niks opgevallen. 

Ik heb mijn kale plek per ongeluk ontdekt, en die was toen al zo groot als een euro munt. Mijn hoofdhuid voelde dik en opgezwollen, en ik was erg aan het krabben tot ik in de spiegel keek. Het voelde aan als een soort schrale droge geïrriteerde plek. 

Toen ik in de spiegel keek schrok ik zo erg. De plek zag er uit als een gladde ronde kale plek. Wat ik voelde als schraal en geïrriteerd waren dus die uitroepteken haartjes die prikten aan mijn vingers. 

Je hoofdhuid kan wat droog of trekkerig aanvoelen, en je hoofdhuid kan erg jeuken. En je denkt dan misschien niet aan haaruitval, maar dat was dus wel precies de klachten die ik had.

Gelukkig had ik maar een plekje en daar is het bij gebleven gelukkig. Er zijn mensen waarbij ook andere plekken haren uitvallen, zoals wimpers en wenkbrauwen. Of mensen waarbij al het haar uitvalt of waarbij de plekken ontzettend groot zijn. 

Lees ook: Hoe Je Krullen Langer Blijven Zitten
alopecia areata haaruitval, haarverlies

Wat zijn oorzaken van alopecia areata?

De oorzaken zijn niet altijd duidelijk. 

Stress

Stress zou een reden kunnen zijn dat je haren uitvallen. De beste verklaring is dat jouw auto immuunsysteem, tegen zichzelf werkt en daarmee dus de haarzakjes vernietigd. 

Stress heeft zo een invloed op ons lichaam en in dit geval is mogelijk de verklaring dat stress allerlei processen activeert waardoor ons immuunsysteem van slag raakt. 

Zelf had ik niet het idee dat ik ontzettend gestresst was, maar een jaar voordat ik haaruitval kreeg wel. Dus ik vond het voor mezelf lastig om te verklaren waar ik dan gestresst om zou zijn. 

Autoimmuun ziekte

De meest bekende verklaring is dat het een auto immuunziekte is.

Wat de reden is dat jouw lichaam ineens auto immuun reageert op jouw eigen haarzakjes is niet duidelijk vast te stellen. 

Wat er gebeurt is dat de haarzakjes afgebroken worden. Het haarzakje dat onder je hoofdhuid zit houdt het haartje vast. En omdat die haarzakjes aangevallen worden, hebben de haren geen houvast meer. Hierdoor krijg je dus haaruitval. 

De huisarts heeft bevestigd dat het bij mij alopecia areata was. Dit had ik zelf al op internet gevonden, maar ik vond het wel prettig om dit met mijn huisarts te kunnen bespreken. 

Wat zijn kenmerken van alopecia areata?

Haaruitval

Omdat je eigen lichaam jouw eigen haarzakjes aanvalt en afbreekt, valt je haar uit.

Bij alopecia areata ziet dat eruit als verschillende kale plekken. Het is vaak een duidelijke ronde of ovale plek  tussen een bos haar.

Het kan een kale plek zijn, of het kunnen meerdere kale plekken zijn. Vaak allemaal duidelijk ronde plekken. En die plekken gaan soms in elkaar over. 

De kale plek die ik zelf had was ongeveer zo groot als een euromunt. Helaas werd het plekje al snel veel groter dan een 2 euro munt en werd het lastiger voor mij om te verbergen. Ook merkte ik een klein tweede plekje op. Verder had ik gelukkig geen uitval van wimpers of wenkbrauwen en is het bij die twee plekjes gebleven. 

alopecia areata, plotseling haaruitval, wat nu bij haaruitval

Jeukende hoofdhuid

Een jeukende hoofdhuid komt veel voor bij alopecia areata. Waarschijnlijk doordat er een ontsteking plaatsvindt in de haarzakjes als gevolg van de auto immuunziekte. 

Ons immuunsysteem herkent waarschijnlijk onze eigen haarzakjes ineens niet meer als lichaamseigen stof. En daarom denkt ons immuunsysteem dat het vreemde slechte cellen zijn en dat het ons dus moet beschermen door die vreemde haarzakjes aan te vallen, en op te ruimen. 

Dat kan mogelijk voelen als een ontsteking, met roodheid en jeuk en opgezette hoofdhuid. 

Uitroepteken haren

Een belangrijk kenmerk voor alopecia areata is uitroepteken haar. Dit zijn haartjes die als een uitroepteken (❗) uit het kale plekje steken.

Deze ronde afgebakende kale plekjes en de uitroeptekenharen die zichtbaar zijn in de kale plekken zijn kenmerkend en typisch voor alopecia areata.

Het zijn korte stekelachtige haartjes. Ze voelen wat puntig en scherp aan. Het kan een enkele zijn of het zijn er meerdere verspreid over het kale plekje.

alopecia areata, haaruitval, haarverlies,

Hoe kun je alopecia areata behandelen?

Er is geen echte behandeling voor alopecia areata. Mijn huisarts legde uit dat je de oorzaak niet kunt aanpakken omdat die vaak niet bekend is. 

Wat ik zelf heb gedaan om ervoor te zorgen dat mijn haar terug is gegroeid zal ik in het volgende blog over alopecia areata beschrijven. 

Lees hier: 7 Eenvoudige Manieren Hoe Jij Alopecia Areata Zelf Kan Behandelen

Wat je wel kunt doen is de symptomen bestrijden zoals de jeuk. 

Daarnaast kun je proberen om de ontstekingsreactie die jouw immuunsysteem veroorzaakt te remmen met bepaalde middelen. 

De meeste artsen adviseren bij alopecia areata om geduld te hebben. De haren zouden na een paar maanden tot een jaar vanzelf terug gaan groeien. 

Een echt bewezen behandeling voor alopecia areata is er niet, vandaar dat er per persoon gekeken wordt naar de klachten. In mijn geval had ik erg veel jeuk en heb ik om de jeuk tegen te gaan een ontstekingsremmende emulsie met corticosteroiden voor op mijn hoofdhuid voorgeschreven gekregen. En verder kon de huisarts niet veel betekenen voor mij helaas. 

Emoties bij Haaruitval

Nadat ik het kale plekje had gevonden, was ik een wrak. 

Juist hetgene dat je moet vermijden bij alopecia areata daar kreeg ik volop last van: stress!

Nachtenlang lag ik wakker, ik keek alle YouTube filmpjes, las blogs en zocht me suf over alopecia areata. Ik zocht websites waar ze pruiken verkochten en zocht naar oplossingen in verhalen van anderen. Ik las ontzettend veel reviews van allerlei verschillende producten en ik had al informatie gezocht over haartransplantaties. 

Je staat er niet bij stil hoe belangrijk je haar voor je is totdat je het niet meer hebt, al is het maar een klein kaal plekje. 

Op de een of andere manier is uiterlijk toch belangrijk voor veel mensen. Dus bij haaruitval kun je ook met allerlei heftige emoties te maken krijgen. 

🥰 Dit wil je ook lezen: Jouw SelfLove Journey Begint Nu

Denk aan onzekerheid over je uiterlijk, de angst of de haaruitval zal verergeren of altijd weg zal blijven. De angst wat er aan de hand is met je lichaam, of je ziek bent of iets anders onder de leden hebt. 

Verdriet om de hele situatie en onmacht omdat je misschien niet goed weet wat te doen in deze situatie. 

Al deze emoties heb ik ervaren en ik voelde me ontzettend machteloos en onzeker over de hel situatie. Mijn haar is na een aantal maanden terug aan het groeien. Ik kan je dus vertellen dat er in sommige situaties hoop is. 

Praat er in ieder geval over met een goede vriend(in) of familie als jij ook heftige emoties ervaart, je kunt ook altijd naar je huisarts voor een gesprek. 

In de volgende blogs zal ik de stappen vertellen die ik genomen heb om mijn alopecia areata te behandelen (zonder medicijnen). 

Tot de volgende keer, liefs, Camilla ♡

We Are On Social Media. Jij Ook? Let’s Connect!

PinterestInstagram | Facebook

camilla beautyshine

Related Posts

Comments

  1. Een vriendin heeft ook last gekregen van plotselinge haaruitval. Ze probeert middels voeding ervoor te zorgen dat haar huid en haar gezonder worden. Ik hoop dat ze snel een oplossing voor het probleem gaat vinden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hi, welcome

Camilla

BeautyBlogger

Welkom op BeautyShine, waar je leuke blogs, weetjes, en info kunt vinden over beauty, make-up, haar en self love. Leuk dat je er bent!

Recent Stories

Stay Connected

BeautyShine Nieuwsbrief

Ontvang het laatste beautynews in jouw inbox!

Populaire Blogs

Hoe Je Krullen Langer Blijven Zitten

Zakken jouw krullen ook snel uit? Ben jij ook benieuwd hoe je krullen langer blijven zitten? Je hebt net prachtige krullen in je haar gemaakt...

Setting Spray, De Beste Manier Voor Langhoudende Make-up

Met een setting spray zorg jij ervoor dat je de hele dag geniet van je make up. De fijne mist zorgt ervoor dat je make-up lang blijft zitten.

Hoe Breng Je Concealer Aan?

Het woord zegt het al in het engels dan “to conceal” betekent “om te verbergen” en dat is precies wat een concealer doet. Zoals die...