Huiduitslag Door Mondkapje Voorkomen. Heb Jij ook Maskne?

Heb jij ook Maskne? 😷 Maskne is huiduitslag die is ontstaan na het dragen van een mondkapje. 

Ontzettend vervelend, maar vooral wat doe je ertegen? 

In dit blog deel ik tips voor jouw huid om van de maskne af te komen en je huid weer rustig te krijgen. 

Wat is maskne?

Maskne is een combinatie van de woorden “mask” en “acne”. Een term dus om de problemen aan te geven die ontstaan als mensen langdurig een masker dragen en hier huiduitslag door krijgen. Maskne is dus huiduitslag door mondkapje te dragen.

De COVID-19 pandemie heeft er voor gezorgd dat we meer dan normaal mondmaskers zijn gaan dragen. Nu blijkt dus  dat je huiduitslag kunt krijgen door het dragen van een mondkapje, ook wel maskne genoemd. 

Tijdens de corona pandemie is het dragen van een mondmasker haast niet te vermijden. In de trein, het openbaar vervoer, de supermarkt, de winkels en soms ook op het werk is het dragen van een mondneusmasker nodig. 

Wat voor huidklachten kun je krijgen na het dragen van een mondkapje?

Maskne ontstaat waarschijnlijk doordat je huid continu afgedekt wordt met een masker. Hierdoor kun je gaan zweten of je huid is misschien wel overgevoelig voor het materiaal waarvan de mondkapjes gemaakt zijn. 

Waardoor je de volgende huidklachten kunt ervaren:

  1. Roodheid
  2. Huiduitslag
  3. Jeuk
  4. Vlekken (soms rood)
  5. Bultjes en pukkeltjes
  6. Onzuiverheiden
  7. Gevoelige geïrriteerde huid

De huidirritatie zit op de plek waar het mondmasker gedragen wordt. Dus op de onderste helft van het gezicht. Het gebied rondom de mond, kin, onderkant wangen en soms langs de neus.  

Wat kun je doen om Maskne te voorkomen?

Om maskne, huiduitslag door mondkapje te voorkomen delen wij graag wat tips. Het beste is natuurlijk helemaal geen mondmasker dragen. Maar omdat we nu midden in een wereldwijde corona Covid-19 pandemie zitten kan dat bijna niet.

☆ Geen masker, geen maskne

Het beste is wel te zorgen dat je je mondmasker alleen opdoet wanneer het nodig is. Soms loop je de winkel uit en heb je nog je mondkapje op hebt.

Ben je buiten het verplicht gebied doe je mondmasker dan gelijk af. Doe je masker helemaal af, laat hem niet halverwege je gezicht hangen.

Draag als het kan zo vaak mogelijk een schoon mondkapje.

☆ Een ademend masker

Kies een masker van ademend katoen ipv synthetische stoffen zoals polyester. Let wel op je eigen veiligheid, en kies voor een goedgekeurd masker.

☆ Raak je gezicht niet aan

Via je vingers kunnen er bacteriën op je gezicht komen. Als die de kans krijgen om te broeien onder jouw mondkapje dan kun je wachten op een geïrriteerde huid. Was je handen goed voordat jij je gezicht aanraakt.

maskne huiduitslag door mondkapje
woman wearing mask apply mascara

Hoe Kun Je Huidirritatie Door Je Mondkapje behandelen?

↠ Wissel van mondkapje

Bij lichte klachten van huidirritatie of onderhuidse ontstekingen kun je proberen om van merk mondmasker te veranderen. In geval van allergie voor de gebruikte materialen zou je al minder klachten kunnen ervaren.

↠ Reinig je huid

Gebruik een lichte niet uitdrogende reiniger. Een uitdrogende reiniger stript je huid nog verder en droogt je huid uit. Probeer dit in de ochtend en in de avond te doen. Hierdoor zorg je ervoor dat je huid schoon is als je je mondkapje opzet. Je poriën zijn dan goed gereinigd, waardoor huidbacteriën minder snel de kans krijgen.

↠ Licht exfoliëren

Met licht exfoliëren kun je makkelijk dode huidcellen verwijderen zonder al te veel wrijving en dus nog meer irritatie te veroorzaken. Ga dus niet je huid scrubben, maar gebruik een zachte peeling of een lichte scrub. Denk aan een reiniger met bijvoorbeeld een beetje salicylzuur erin.

↠ Puistjes wegwerken

Om puistjes in te drogen kun je bijvoorbeeld een crème of zalf met wat zink erin gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de puistjes kunnen indrogen. Ook een crème waar iets van benzoylperoxide inzit kan helpen om ervoor te zorgen dat bacteriën je poriën verstoppen.

↠ Weinig make-up

Geef je huid rust en gebruik geen make-up op het gebied rondom je neus en mond. Foundation of concealer kunnen je poriën verstoppen. Dit wil je zoveel mogelijk voorkomen. Gebruik dus liever geen foundation of concealer maar houd het voor nu bij gezichtverzoring en herstel van je huid.

↠ Smeer een lichte crème

Kies een lichte crème als basis. Je wilt je huid nog goed laten ademen onder je mondkapje. Kies voor overdag bijvoorbeeld een lotion die makkelijk intrekt. En voor de nacht een crème zodat je huid wel gehydrateerd blijft. Een droge huid geeft namelijk nog meer kans op huidirritatie.

Heb jij een handige tip om Maskne, huiduitslag door mondkapje te voorkomen? Laat hieronder dan jouw comment achter! 

Bewaar op Pinterest:

Maskne huiduitslag door het dragen van een mondkapje, Hoe voorkome je huiduitslag na het dragen van een mondmasker?

Related Posts

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hi, welcome

Camilla

BeautyBlogger

Welkom op BeautyShine, waar je leuke blogs, weetjes, en info kunt vinden over beauty, make-up, haar en self love. Leuk dat je er bent!

Recent Stories

Stay Connected

BeautyShine Nieuwsbrief

Ontvang het laatste beautynews in jouw inbox!

Populaire Blogs

De Beste Foundation Voor een Vette Huid

De beste foundation voor een vette huid kun je makkelijk vinden met onze handige tips.

Hoe Je Makkelijk Beauty Blogs Kunt Plannen

Als je eenmaal begint met de juiste blog planning, zul je snel je blog zien groeien, en je content op social media wordt gedeeld. In...

Selflove Affirmaties Om Meer Liefde Aan Jezelf Te Geven

In dit blog wil ik graag wat selflove affirmaties benoemen waarmee jij meer liefde aan jezelf kunt geven. In het vorige blog starten met...